Mutta mitä tapahtuu kun ihminen istuu alas, asettaa jalat “Padmasanaan”, istuu liikkumatta 4-10 tuntia? Kontrolloi mielensä toimintaa ja hänen selkärangan kaikista lähteistä, joita vaan löytyy lähtee energia ylös ja sitten ulottuu aivoihin? Tätä kutsutaan “kundaliinienergian nousuksi”. Mutta energiaa ei voi tyhjyydestä saada. Se on saatava oikealla lailla toimivasta elinten aineenvaihdunnasta ja sisäisistä prosesseista. Yleensä ihmisen elimet ovat tottuneet jähmeästi kulkeviin prosesseihin. Jos toimintatavat muuttuvat, nämä prosessit vaativat yhä enemmän energiankulutusta. Näin toimivat kaikki tavalliset fysiikan lajit. Aina, kun kyseessä on kriittinen “piste” elimistön toiminnassa, niin järjestelmä vaatii maksimimäärän energiaa, se niin kuin ohjautuu käyttämään suurimpia virtauksia, jännitteitä, kaltevuuksia. Tämä prosessi, “Kundaliinin nousu”, on tehokkain tapa saada koko järjestelmä uusiutumaan ja siirtymään uuteen toimintatapaan. Ja jos elimet eivät ole valmiita “tukemaan” tätä, koska niillä ei ole riittävästi resursseja, voimanlähteitä, ne alkavat heiketä ja murentua. Ja jos elimistössä on bakteeri tai virus tai jokin muu toiminnan heikkous, niin se pääsee nopeasti “kukkimaan” ja lopiksi voi johtaa vakaviin sairauksiin.

JoogaLakshmi-300x220Toisin sanoen, mitä tapahtuu? Jos yrittää heti hallita mielentoimintoja, mutta elimistö ei pysty tukemaan näitä pyrkimyksiä, niin joko se ei vaan onnistu, tai pahimmassa tapauksessa voi johtaa negatiivisiin seurauksiin. Tuhannet vuodet sitten joogit törmäsivät tähän ongelmaan. He oivalsivat, että voidakseen onnistuneesti käyttää “Raja-joogaa” (uskonnollinenjooga),hallita mieltään ja kontrolloida sisäinen dialogi, on saatava jollain tapaa keho olemaan valmis näihin prosesseihin. Täytyi tehdä jotain keholle parantaakseen aineenvaihduntaa, tuottaa jollain keinoin tietty määrä energiaa, antaa kehon mahdollisuus sopeutua helpommin lisääntyneeseen stressiin ja parantaa vastustuskyky. Lopulta he päätyivät empiirisesti sidekudosten venytyksiin.

Mitä tarkoittaa “asana”? Asana on kehon muoto, jossa venytetään jänne-lihasnippuja. Se on “muoto”, joka saa tehokkaasti kehon uudistumaan ja valmistautumaan ns. stressiin. Tutkimuksissa on kliinisesti todistettu, että sidekudosten venyttämisellä on yhteys ihmisen immuunijärjestelmään. Sidekudoksen (jänteet, lihakset, hermot, nivelen nivelsiteet, sidekudoksen tuppielimet jne.) kunto voi määrittää kehon hyvinvoinnin tason. Asana on siis tapa valmistella keho vaativiin tilanteisiin eri olosuhteissa.

Esimerkki – hyvin notkea henkilö aloittaa harrastuksena joogan. Hän venyttelee, mutta järjestelmän toiminta ei muutu, koska venytyksen on oltava maksimaalinen – vasta silloin keho alkaa muuttua. Kudos alkaa muuttua, kun elimistö haastetaan ja sillä ole riitävästi voimia. Silloin sen täytyy kehittyä, ns. evoluutio. Täten henkilö, jolla ei ole kehossa notkeutta yhtään pystyy pienilläkin oikeilla liikkeillä saamaan tarvittavat prosessit toimimaan, jolloin elimistössa ja tietoisuudessa tapahtuu muutos. Valmiiksi notkea keho voi hidastaa ne vaikutukset, jotka Hathajoogasta voi saada. Asanan oikeanlainen “geometria” on ensisijaisen tärkeä, jos haluaa saadaa suuren mahdollisen hyödyn Hathajoogan harjoituksista.

Tervetulemaan Lakshmi Yoga Club:n joogatunneille kokeilemaan erilaista lähestymistapaa asanaharjoituksiin ja kokemaan muutos sekä fyysisesti että henkisesti!

Namaste,

Lakshmi Yoga Club